Generelle tanker inden vi tog afsted

Der er tre forbrugskilder, komfur, varmtvandsbeholderen til det varme vand og den luftbårne varme til opvarmning.
Køleskabet er et kompressor køleskab og kører på 12 volt. 
Fra starten af havde vi besluttet at at få monteret en 2kw dieselvarmer, så at vi på varme siden var uafhængig af gassen. Men da den skulle efter monteres ville vi lige ser de første måneder og foråret an, inden vi tog den endelige beslutning.
Vi startede ud med en 11 kg tysk flaske og to 3 kg campingaz (de blå) som er indkøbt til grillen som der også kan bages og koges på.
De kan jo byttes i hele Europa og vi har dertil købt en adaptor, som gør at en 3 kg kan erstatte den 11 kg, i nødstilfælde.

De er ret dyre at få byttet, tror vi i Holland gav samme pris for en 3 kg som en 11 kg koster, men igen skal det jo ses over tid og hvor mange gange vi får behov for at bytte dem, de er jo rare til grillen og nemme at opbevare.

Gas i Portugal

Nu er vi i Portugal og den tyske 11 kg løb tør for gas, inden det skete havde jeg havde spurgt lidt omkring på tankstationer, hvorvidt det var muligt at købe en flaske, hvilket ikke er et problem.

Nu ligger vi et par dage på en campingplads ved Porto og jeg forhørte mig i receptionen om hvor jeg kunne købe en i nærheden. De kendte en som solgte og han kom forbi samme aftenen. Han ville anbefale letvægts flasken, som jeg bagefter fandt ud af var Butan, fra Repsol (tankstation)

23,50 euro for gassen, 15,00 euro for flasken som er en 11 kg letvægt, regulatoren + lidt slange havde jeg med fra Danmark, det er den samme de bruger på den her type flaske, (men der er flere fabrikater), en ny her koster omkring 10 euro. Tilslutningen til bilens system var ikke et problem, jeg havde købt en adaptor som kunne bruges.

Vi kan nu bytte den på enhver Repsol tankstation, eller butik hvor de har den samme type.

23,50 euro for gassen, 15,00 euro for flasken som er en 11 kg letvægt, Butan

Gas Spanien

Glad var jeg da jeg så at en af de største tank kæder i Spanien også er Repsol, så kunne jeg måske bytte min tilkøbte portugisiske flaske her, men på den første Repsol tankstation jeg spurgte, var svaret nej, tilslutning er den samme, (magen til i DK) men flasken er anderledes sagde han, men jeg kunne sagtens købe en ny flaske for 10 euro.

På pladsen ved Isla Cristina solgte han også gas, jeg købte en flaske hos ham 17 euro for gas og 10 for flasken, det er så fra Cespa som også har utallige tankstationer i Spanien.

Men…… her efter den første flaske var tømt fandt vi ud af at tankstationerne (både Repsol og Cespa) her sydpå kun har Butan, den blev uden problemer byttet til Butan, ellers skulle vi til at lede efter en special forretning for at bytte Propanflasken.

17 euro for gassen, 10 euro for flasken, Propan

Forbrug når vi har varme på

Lige nu på denne årstid sætter vi varme på fra kl. 18 – 20 og slukker igen ved 8-9 tiden, når varmen kører varmes vandet også op, når vi ikke har varme på varmer vi vand på komfuret, vi bruger så en flaske på 7-10 dage alt efter hvor koldt det blver om natten. Køleskab kører på 12 volt

Butan og Propan

Der er stor diskusion om hvilken type og nogle firmaer bruger en blanding.

Der bliver også diskuteret meget om man skal bruge et filter efter gasflasken for at tage urenheder, alt det vil jeg ikke gøre mig klog på, men fandt disse dataer for brændværdien.

Brændværdi Propan 13,98 kWh/kg 28,28 kWh/Nm³
Brændværdi Butan 13,74 kWh/kg 37,22 kWh/Nm³
Værdierne kWh/kg er værdien når gassen er flydende (kg)
Værdierne kWh/Nm³ er værdier når gassen er i luft form. (m³)
Vore apparater forbrænder Propan/Butan i luftform, og derfor skal man bruge værdierne i luftform (kWh/Nm³).

37,22 kWh/Nm³ / 28,28 kWh/Nm³ = 1,32
Brændværdien i Butangas er 32% højere end Propangas.

Umiddelbart skulle man få mest for pengene med Butan, men ulempen er at ved temperaturer under 10 grader opstår der problemer med forbrændingen og det oplevede vi med flasken fra Portugal, specielt når der ikke var meget gas tilbage i flasken, i brugsanvisningen til gasfyret står disse problemer også nævnt.

Ulempen ved propan er at næsten ingen tankstationer her i det sydlige spanien har propan, hverken Repsol eller Cespa. så skal man til at finde en specialforretning for at få propan flasken byttet

4 Kommentarer

Ole Poulsen · 11. januar 2019 kl. 8:52

https://faellesforum.dk/viewtopic.php?f=13&t=1688&start=30
https://faellesforum.dk/viewtopic.php?f=13&t=3165
Hej lars.
Prøv at kigge i disse tråde, der kan nok hentes noget, jeg kører selv med tank, en stor behagelighed, altid gas.
Rigtig god tur
MVH
Ole.

  Bela · 11. januar 2019 kl. 12:54

  Hej Ole,
  Tak for info, vi har rundet det før, men nu afventer vi hvad der skal ske med bilen til vi engang er tilbage.
  Når jeg skriver om det her er det mere fordi at der er mange historier om hvor svært det er at købe en gasflaske i Portugal og Spanien, det viser sig at være problemfrit, og modsat Danmark hvor en ny flaske kan koste over 600 kr., så koster den her i spanien kun 75 kr og indholdet 127 kr. for os er problemet pladsen, derfor måtte vi give den portugisiske væk.
  Et andet problem er at de tyske TÜV åbenbart er begyndt at blande sig når der er monteret en fast fyldeflaske indvendig i bilen, men jeg er ikke helt inde i det og der diskuteres meget i de tyske forum omkring dette, bilen her skal jo ind over TÜV, hvis ikke vi sætter den om på danske plader inden den skal synes første gang.

  Hilsen Lars

Peer Hansen · 23. oktober 2018 kl. 10:34

Jeg har netop købt en brugt camper, hvor en 11 kg gastank fulgte med. Det ligner en stålgasflaske, som dog fastgøres med kraftigere spændestykker end de normale lærredsbånd. Der medfølger forskellige stutse, som gør at man kan fylde tanken fra en hvilken som helst bilgas (LPG) station i Europa. Har i erfaringer med sådan en tingest, ellers forventer jeg at få det i januar og februar, hvor vi forventer at være i Spanien.

  Bela · 23. oktober 2018 kl. 11:16

  Hej, desværre har vi ikke selv erfaring med denne type, dem som har dem er glade for dem, idet det er nemt at få gas fyldt på. Dog er det efter sigende ikke lovligt at tanke flasken uden for bilen, men de fleste tankstationer sydpå ser stort på dette. Flasken må kun fyldes 80% og den indbyggede automatik i flasken virker f.eks. ikke hvis flasken holdes på skrå. Mange får lavet en studs så flasken kan bruges og samtidig fyldes udefra, uden at flasken skal ud, så er man ude over denne diskution. Kravene til fastspænding er også anderledes i hvertfald på tyske biler, her går diskussionen livligt idet det synsmæssigt åbenbart kan give problemer.
  Så vær evt lidt diskret med det og glæd dig over den nemme og billige tilgang til gas.

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Synes du om siden, så del gerne